January Recipe of the Month

applechickenstirfryApple Chicken Stir Fry

Ingredients:

 1 pound cubed boneless, skin-less chicken breast

 1/2 cup onion, vertically sliced

 1 3/4 cups (3-4medium) car-rots thinly sliced

 1 1/2 tsp. vegetable oil

 1 teaspoon dried basil, crushed

 1 cup fresh or frozen Chinese peas pods

 1 Tbsp. water

 1 medium baking apple, cored and thinly sliced

 1 tsp. oil

 2 cups cooked brown rice

Preparation:

1.) Stir- fry chicken breast in 1 Tbsp. vegetable oil in non-stick skillet until lightly brown

2.) Remove from skillet and stir-fry onion, carrots and basil in remaining oil until carrots are tender.

3.) Stir in pea pods and water and stir fry for 2 minutes.

4.) Remove from heat.

5.) Stir in apple and add chicken to vegetable and apple mixture serve over cooked rice

Makes 4 portions

Benefits of Recipe: Apple Chicken Stir Fry

Nutrient dense dish which helps:

Keep us full to not over eat

Full of fruits and vegetables

Has four of the five food groups from

My Plate:

 Fruits: Apple

 Vegetables: Onion, carrots, Chinese Pea Pods

 Protein: Chicken

 Grains: Brown rice

Add a glass of milk or yogurt to have a balanced meal of all five food groups

Salteado de Pollo con Manzana

Ingredientes:

 1 libra de pollo deshuesada y sin piel troceada

 ½ taza cebolla cortada verticalmen-te

 1 ¾ tazas (3-4 medianas) zanaho-rias en rodajas finas

 1 ½ cucharadita de aceite vegetal

 1 cucharadita de albahaca seca

 1 taza vainas de guisantes chinos frescos o congelados

 1 cucharada de agua

 1 manzana medio cortada en roda-jas finas

 1 cucharadita de aceite

Preparación:

1.) Revuelva pechuga de pollo en un sartén con 1 cucharada de aceite vegetal hasta que estén marrón y cocinada

2.) Sacar el pollo del sartén y ponerlo en un plato aparte

3) En el sartén revuelva la cebolla, las zanahorias y la albahaca en el aceite que queda hasta que todo esté tierno

3.) Pon las vainas de guisantes en el sartén con los vegetales y añade 1 cucharada de agua. Revuelva los ingredientes por 2 minutos

4.) Retírelo del calor u añade la manzana y el pollo al sartén

5.) Dejo reposar por 2 minutos

5.) Sírvelo sobre arroz cocido

Beneficios de la Receta: Manzana salteado de pollo

Plato denso de nutrientes que ayuda:

Mantenernos llenos a no comer en exceso

Lleno de frutas y verduras

Tiene cuatro de los cinco grupos de alimentos de Mi plato saludable

 Frutas: Manzana

 Verduras: cebolla, las zanahorias, las vainas de guisan-tes chinos

 Proteínas: Pollo

 Granos: El arroz integral

Añadir un vaso de leche o yogur para tener una comida balanceada de los cinco grupos de alimentos

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